Bloed- en urineonderzoek

Na het uitvoeren van een algemeen onderzoek kan het nodig zijn om verder onderzoek te doen. Dat betekent dat we bloed, urine of ontlasting onderzoeken of dat we beeldvormende technieken inzetten zoals echo of röntgen. Ook kan cel- of weefselonderzoek nodig zijn.

De meeste onderzoeken kunnen we zelf in onze dierenkliniek uitvoeren. Vaak kunt u op de uitslagen wachten.

Bloedonderzoek

Bloedonderzoek kan in veel situaties meer informatie geven en helpen bij het stellen van een diagnose. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kat die veel drinkt, in huis plast, steeds magerder wordt en niet meer wilt eten, of aan een oudere kat die afvalt ondanks een zeer goede eetlust en een hond die weinig fut heeft en erg bleek is in de slijmvliezen. In deze gevallen kunnen wij ‘in-huis’ een bloedonderzoek starten om zo snel mogelijk antwoorden te krijgen.

Wij kunnen ‘in-huis’ onderzoek doen naar nierfunctie, leverschade, eiwitten, bloedsuikerspiegel, zouten, rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes, schildklierfunctie en alvleesklierfunctie. Indien er aanvullend bloedonderzoek nodig is sturen wij het benodigde bloed op naar het Universitair Veterinair Diagnostisch Laboratorium (UVDL).

Urineonderzoek

Urineonderzoek is nodig bij veranderingen in het plasgedrag. Dat kan zijn vaker plassen, kleinere beetjes plassen, grote hoeveelheden plassen, op ongewenste plekken plassen (in huis!), onzindelijkheid. Ook als de urine afwijkend is van kleur of geur is urineonderzoek nodig. Bovendien kan blaasgruis in de urine worden vastgesteld. Urine onderzoek is eveneens van belang bij dieren die meer drinken dan normaal. Voor een betrouwbare uitslag is het van belang dat de urine zo vers mogelijk is, bij langer bewaren moet dit in de koelkast gebeuren.

Urine verkrijgen van de hond
Het opvangen van urine bij de hond gaat het makkelijkst met twee personen. De eerste persoon houdt de hond kort aan de lijn, de tweede persoon vangt de urine tijdens het plassen op. Dat kan heel handig met een opscheplepel voor soep of met een steelpannetje. U kunt bij ons altijd van tevoren een urinecontainer ophalen om de urine in te vervoeren.

Urine verkrijgen van de kat
Het opvangen van urine bij de kat is vaak wat lastiger. Voor katten zijn er speciale kattenbakkorrels van plastic ontwikkeld. Deze korrels kunt u in de kattenbak doen nadat deze goed is schoongemaakt en eventuele zeepresten zijn weggespoeld. Als uw kat heeft geplast dan kunt u de urine opzuigen met de bijgeleverde pipet en verzamelen in het transportbuisje. Deze set, Katkor, kunt u bij ons verkrijgen. Let op: de Katkor kattenbakkorrels kunnen worden hergebruikt en vaak is het prettig om aan het einde van een behandeling nog een controle urineonderzoek uit te voeren, gooi ze dus niet direct weg!

Urine opvangen op de praktijk
Voor sommige onderzoeken is het van belang dat de urine zo vers en zo steriel mogelijk is verkregen. In die gevallen kunnen wij een katheter in de plasbuis brengen en dan rechtstreeks uit de blaas urine opzuigen. Een andere mogelijkheid is om door de buikwand heen de urineblaas aan te prikken en urine op te zuigen.

Het urineonderzoek bestaat uit 3 onderdelen: we onderzoeken de urine d.m.v. een urinestrip, onder de microscoop nadat de urine is afgedraaid en met een refractometer om te kijken hoe verdund de urine is. Op de strip wordt onder andere gekeken naar bloed, suiker, eiwitten en ontstekingscellen. Onder de microscoop kijken we naar de cellen die in de afgedraaide urine aanwezig zijn, zoals rode en witte bloedcellen, epitheelcellen, spermacellen, maar ook bacteriën, kristallen en vervuiling kunnen zichtbaar zijn onder de microscoop. Normaal gesproken hoort er nauwelijks iets in de urine aanwezig te zijn.

Zijn er aanwijzingen voor bacteriën in de urine, dan kan het zijn dat er een kweek van de urine wordt ingezet om dit te bevestigen. Is de kweek positief dan wordt er een zogenaamde gevoeligheidsbepaling ingezet, op deze manier weten we welk antibioticum moet worden ingezet.

Ontlastingsonderzoek

Ontlastingsonderzoek kan worden uitgevoerd bij problemen van het maagdarmkanaal, met name aanhoudende diarree of diarree met bloed en/of slijm zijn veel voorkomende redenen voor ontlastingsonderzoek.

Op de praktijk kunnen we door middel van flotatie de ontlasting onder de microscoop onderzoeken op een aantal wormsoorten. Daarnaast is er een sneltest voor de parasiet giardia. Deze test kan het beste worden uitgevoerd op ontlasting van 3 dagen achtereenvolgend, omdat de parasiet niet elke dag in de ontlasting wordt uitgescheiden. U kunt bij ons altijd van tevoren een ontlastingsverzamelcontainer ophalen.

Voor een uitgebreid ontlastingsonderzoek sturen wij de ontlasting op naar het Veterinair Microbiologisch Diagnostisch Centrum (VMDC).