Een bultje en nu?

Als er een bultje is ontstaan, is het zaak om dat zo spoedig mogelijk te laten zien. Het hoeft niets engs te zijn, maar dat kan wel. De enige methode om dat te beoordelen is het bultje aan te prikken, het preparaat te kleuren en te bekijken onder een speciale microscoop. Dit heet cytologisch onderzoek, je kijkt naar wat voor cellen er aanwezig zijn. Heel veel kunnen wij zelf beoordelen door een studie biologie en heel veel cursussen en congressen in Cytologie en Oncologie gevolgd te hebben. dgk_erik_teske_385x257 Dat met name bij Prof. Dr. Erik Teske, die zojuist de belangrijkste wetenschappelijke prijs van de World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) heeft toegekend gekregen. Heel leuk was dat ik dat hem zelf, als Board Member van de WSAVA, kon mededelen op zo’n cursus op de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht!

Cytologisch onderzoek wordt in de dierenartsenpraktijk eigenlijk niet gedaan, maar wij kunnen het wel doen. Want als je dier een bultje heeft, ben je toch bezorgd en wil je zo snel mogelijk weten wat het is en of het kwaadaardig is of niet, wat de behandeling is en wat de prognose. Als het opgestuurd moet worden naar het laboratorium van de universiteit, duurt het een aantal dagen voordat de uitslag bekend is. Daarnaast is ook voordeliger voor u. Als er eventueel nog onduidelijkheid is over de diagnose, worden de preparaten alsnog opgestuurd naar de universiteit. Voordat je gaat opereren, is het van belang om een diagnose te hebben, zodat je weet of en hoe je het weg moet halen, hoe ruim je het weg moet halen en of het daarna opgestuurd moet worden om te bekijken of het geheel is verwijderd.

IMG_20160602_155238

Wacht dus niet met komen met bultjes uit angst, want hoe eerder je er bij bent hoe minder kans op uitzaaiingen als het kanker is. De operaties zijn dan veel minder belastend. Ook hier geldt meten is weten!

Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel behandelingsmogelijkheden voor kanker.

Op de Universiteit in Utrecht is een specialistisch centrum voor de behandeling van kanker, bestraling en chemotherapie volgens de meest moderne methodes. Klik hier voor meer informatie.