Echo en röntgen

Door middel van beeldvormende diagnostiek kunnen we een ‘kijkje’ nemen aan de binnenzijde van het lichaam zonder daadwerkelijk naar binnen te hoeven. Onder beeldvormende diagnostiek vallen echografie, röntgenfoto’s, endoscopie, MRI en CT. Voor endoscopie, MRI en CT zullen wij u en uw huisdier doorverwijzen naar een specialistisch centrum zoals het MCD in Amsterdam of de UKG in Utrecht. Voor een echo en voor röntgenfoto’s kunt u bij ons terecht.

Echo

Bij het maken van een echo wordt door middel van geluidsgolven een beeld gevormd en op die manier kunnen buikorganen, maar ook organen in de borstholte, zichtbaar worden gemaakt. Op deze manier kan er bijvoorbeeld urine uit de blaas worden verkregen middels een punctie. Ook kan er worden gekeken of organen vergroot of juist kleiner zijn dan normaal. En een van de meest bekende redenen voor een echo is de drachtigheidsecho, om te bepalen of een dier drachtig is, dit kan vanaf 28-32 dagen dracht. In de meeste gevallen hoeft een dier voor een echo niet onder sedatie te worden gebracht.

Röntgen

Bij het maken van röntgenfoto’s wordt door middel van röntgenstraling een beeld gevormd. Hiervoor is onder een andere een röntgenbron nodig, maar ook een ontwikkelaar. Sinds 2014 zijn wij in het bezit van een digitale ontwikkelaar, waardoor we kwalitatief betere foto’s kunnen maken en het doorsturen van röntgenfoto’s makkelijker is geworden.

IMG_20160602_171514

Omdat röntgenstraling niet gezond is, zijn er verschillende voorzorgsmaatregelen waar we aan moeten voldoen om te zorgen dat we op een zo veilig mogelijke manier röntgenfoto’s kunnen maken. Zo is de röntgenruimte ontwikkeld met speciaal materiaal in de wanden, het plafond en de deur zodat er geen straling naar andere ruimten gaat, daarnaast dragen we speciale loodschorten en -handschoenen en draagt elke medewerker een dosimeter, zodat kan worden bepaald hoeveel straling elke medewerker per maand opvangt.

Redenen om röntgenfoto’s te maken zijn zeer uiteenlopend: een benauwde hond of kat, een dikke buik, een gebroken poot en problemen aan het gebit. Röntgenfoto’s kunnen worden gemaakt van de ledematen, van de borstkas, van de buikholte en van de schedel. Het dier moet even stilliggen op de röntgentafel, daarom kan het soms nodig zijn om het dier licht te sederen.